Breedtekunst in het primair onderwijs

Home / Breedtekunst in het primair onderwijs

Breedtekunst in het primair onderwijs

Sinds 2017 verzorgen we vanuit CHV Academy, Circle of Talent structurele kunstlessen op de basisscholen (primair onderwijs, po). Inmiddels zijn onze kunstdocenten niet meer weg te denken uit het dagelijkse rooster van de scholen. Alle groepen 4, 5 en 6 (en op steeds meer scholen ook de groepen 7) in Meierijstad genieten van interdisciplinaire kunstlessen, gegeven door een CHV Academy kunstdocent. De basisdiscipline van de docent wordt aangevuld met elementen uit de andere kunstdisciplines, zoals theater, beeldend, muziek of dans. De CHV Academy kunstdocent is een kunstprofessional die prikkelt, verwart, verwondert, inspireert, nieuwsgierig maakt en artistiek vaardig is. Zo schept hij/zij ruimte voor verbeelding; het vermogen iets te kunnen zien en maken wat er nog niet is.

De lessen worden mogelijk gemaakt door de financiering van onze partners uit het bedrijfsleven, primair onderwijs en de gemeente. CHV Academy, Circle of Talent verzorgt ook kunstlessen in het voortgezet onderwijs, onder de naam Kick Arts!. Op deze manier is er een steeds meer doorlopende lijn van creativiteitsontwikkeling voor leerlingen in Meierijstad!

Hoe zien de lessen van CHV Academy eruit?

  • Onze kunstdocenten brengen hun binnenwereld, fantasie en creativiteit de klas in. Dit nodigt kinderen uit om dit ook te doen en te mogen;
  • De artistieke activiteit draait vooral om het doen en ervaren;
  • We ontwikkelen een vragende didactiek, ook bij kinderen onderling. Wie durft bijvoorbeeld te laten zien wat hij/zij gemaakt heeft? Het prikkelt de nieuwsgierigheid naar elkaars werk. 
  • We stimuleren verbeelding en verbeeldingskracht;
  • De kinderen mogen echt experimenteren: lekker buiten de lijntjes kleuren en kijken!
  • het proces en plezier is belangrijker dan het eindresultaat

Het lesjaar wordt afgesloten met het DOE'T Festival, waar de creativiteit van het afgelopen schooljaar getoond wordt. 

Foto: DOE'T Festival 2023 - door Corinne Jansen Vulders